Als je Acupressuur toepast gebruik je in plaats van naalden je handen. Indien je geen dierenarts bent, mag je niet prikken.
Buiten je handen zijn er tal van hulpmiddelen die je kan inzetten tijdens je behandeling…

 

GuaSha

Guasha is een oude Chinese schraaptherapie. Bij Guasha schrapen we met een (jade) steen, hoorn of ander materiaal met elk een specifieke werking over de huid/vacht. Hierdoor ontstaat er een soort zuigende werking in het bindweefsel. De afvalstoffen in het lichaam worden uit het bindweefsel naar boven gehaald en afgevoerd en ook vindt er een uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen plaats wat de cellen revitaliseert.

Deze afvalstoffen kunnen door ziekte, spanning en stress, medicatie, milieuvervuiling, verkeerde voeding zijn opgebouwd en het lichaam zet dit weg in het bindweefsel. Door de ophoping in het bindweefsel nemen de cellen de voedingsstoffen en de zuurstof uit de bloedbaan minder goed op en zo stagneert de doorstroming in de cellen en uiteindelijk de hele energiehuishouding.

Je kan GuaSha toepassen met GuaSha stenen of Gems (half-edelstenen). Deze combineer je mooi met essentiële oliën.

GuaSha en Acupresuur zijn een mooie aanvulling en worden in de jaaropleidingen aangeleerd.

 

Moxa

Moxa therapie  is een oud onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Bij honden gaan we werken met de moxa sigaar en dit omdat deze het veiligste is met de haren. Je zou ook een moxa lamp kunnen gebruiken indien het dier niet goed reageert op de geur.

Moxa is dus een aanvulling op een acupresuurbehandeling.  Moxa  wordt gebruikt om de acupressuurpunten te verwarmen.
De warmte van de moxa dringt diep door tot in de punten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren.

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt,  bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

GuaSha en Acupresuur zijn een mooie aanvulling. Moxa wordt in de jaaropleidingen aangeleerd.

 

Acu-pen

De acu-pen is een pen die door middel van impulsen werkt. Aangezien je alleen als dierenarts mag prikken (acupunctuur) is de acu-pen een handig instrument dat je als acupressurist kan en mag gebruiken. Je doorboort geen huid, maar de pulsen werken wel zoals naaldjes. Het werkt uitermate effectief bij het verminderen van pijn en obstructies. Als je de acu-pen dan ook nog eens inzet samen met essentiële oliën, werk je dieper in het lichaam.

 

TuiNa

Tui Na is een Chinese vorm van massage.
Tui is ‘duw’ en Na is ‘grijp’.
In onze jaaropleidingen maak je kennis met een aantal Tui Na technieken.

 

Hotstone & Gems

Hotstone massage is een oude, rituele massagevorm die zijn oorsprong vindt in vele culturen. In Azië en India waren ‘hot stones’ de voorloper van de acupunctuur. In Amerika worden ze al eeuwenlang gebruikt door de Indianen en ook Japan heeft zijn eigen vorm….

Hotstone massage is een geweldig, intens, diepe warmte massage met hot stones, ofwel ‘hete stenen’, die een weldaad zijn voor het lichaam en geest. De warmte van de stenen dringt diep door in spieren en botten, terwijl de ‘druk’ van de stenen ervoor zorgt dat je de energie weer terughaalt naar jezelf en je beter bij jezelf kan houden.

Honden hebben net als mensen af en toe behoefte aan een massage, daarom bieden we dit ook aan onze honden aan.
Je hond wordt los gemasseerd met de warme stenen, olie en handen.

De warmte dringt door in de spieren en verlicht spanningen, terwijl de ‘Cold Stones’ ontstekingen verminderen en zwellingen tegen gaan. De applicatie van warmte vergroot het gevoel van welzijn en geeft ook de kans om dieper en effectiever te werken bij chronische pijn.

Hotstone massage zorgt voor een diepe relaxatie en werkt ontgiftend, stimuleert de orgaanfuncties en de stofwisseling en activeert het zelfherstellingsvermogen van het lichaam. Daarnaast ondersteunt een hotstone massage alle niveaus van healing doordat het de emotionele, mentale en fysieke energieën harmoniseert.

Je kan ook werken met Gems en Kristallen. Deze hulpmiddelen zijn een mooie combinatie met het meridiaan systeem van het dier.

 

Essentiële Oliën

Wist je dat Essentiële Oliën en Acupressuur een perfecte combinatie zijn? Ze geven een extra dimensie aan de TCM.
Essentiële Oliën hebben hun effectiviteit bewezen doordat de de Acupressuur versterken wanneer ze op de acupressuur punten worden gebruikt.

We kunnen de oliën inzetten per punt, maar ook volgens het element of de meridiaan die uit balans is. De olie in combinatie met de Acu-pen gebruiken, zorgt dat je door de trillingen de werking versterkt.

 

Elk element heeft zo zijn eigen oliën…
(dit zijn voorbeelden, er zijn nog meer oliën die een specifiekere werking hebben)

Element Water:
Bergamot – ceder – cipres – geranium – gember – jeneverbes – sandelhout – tijm

Element Hout:
Basilicum – citroen – helichrysum – kamille – orange – munt – rozemarijn – wintergroen

Element Vuur:
Elemi – gember – geranium – ho-hout – jasmijn – kaneel – kruidnagel – neroli – patchouli – palmerosa – roos – sandelhout – ylang ylang

Element Aarde:
Anijs – geranium – gember – marjolein – munt – orange – rozemarijn – sandelhout – vetiver – venkel –

Element Metaal:
Eucalyptus – kruidnagel – marjolein – mirte – palmarosa – pijnboom – tijm – tea tree – venkel

 

Bachbloesems

Bach Bloesem Redemies zijn gemaakt uit natuurlijke ingredïenten, aftreksels van bloemen en planten, bomen of struiken.

Er zijn 38 enkelvoudige remedies en er is één samengestelde remedie, namelijk Rescue Remedy.

Bach Bloesem Remedies worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties in balans te brengen. Elke remedie past bij een bepaalde emotie of bij een gemoedstoestand. Elke emotie of gemoedstoestand heeft een bepaald trillingsniveau. De remedies werken op het trillingsniveau in. Ze kunnen dan ook zonder problemen naast allopatische of homeopatische medicatie gegeven worden.

Bij elke emotie past een tegengestelde emotie. Haten tegenover liefhebben, bang zijn tegenover openstaan voor indrukken, … als deze tegenovergestelde emoties in balans zijn, is het individu gezond.

Zodra de balans is verdwenen, kan dat zich uiten in extremen, in het gedrag en/of de gezondheid. Een verkeerd gekozen Bloesem Remedie richt geen schade aan. Is de betreffende emotie/trilling al in balans, dan voegt de remedie er iets aan toe, het gedrag blijft hetzelfde. In dit geval kunnen we dus spreken van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

De therapie werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Engelse arts Dr. Edward Bach ( 1886-1936) en is sinds 1983 zelfs erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. Reeds meer dan 70 jaar hebben deze bloesems hun deugdelijkheid bewezen bij allerhande emotionele problemen, ook bij dieren.

 

Kruidenstempels

De kruidenstempelmassage is een Oosterse massagetechniek.
De massage gebeurt met kruidenstempels, dit zijn warme bundeltjes gevuld met kruiden die een ontspannende, reinigende of activerende eigenschap bezitten.

Behalve ontgiftend is de kruidenstempelmassage is ook een zeer ontspannende massage. De warmte van de stempels en de geuren die de kruiden verspreiden zorgen voor dit dubbel effect.

Elke graad meer dan de lichaamstemperatuur, verhoogt de stofwisseling. De warmte van kruidenstempelmassage activeert de doorbloeding en de stofwisseling en zorgt voor soepelere spieren. De helende effecten van de kruiden dringen tot diep in het onderliggende weefsel en dit tot in de organen. De bloedvaten zetten uit en de huid wordt intenser doorbloed. Schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd. De massage stimuleert het lichaam voor een betere werking en brengt tegelijkertijd rust.
Van alle massages is kruidenstempelmassage het meest doordringend.

Een kruidenstempelmassage is een ideale massage voor elke hond die spanning ervaart, moe of lusteloos  is. Dankzij de kruiden en hun aroma’s zal niet alleen het lichaam zich ontspannen maar zal er ook op geestelijk vlak nieuwe energie vrijkomen. De massage biedt hulp in stressvolle momenten omdat ze het lichaam stimuleert en nieuwe energie geeft.

Je kan in je behandeling ook nog werken met Chinese Kruiden en Medicinale Paddestoelen