Cranio Sacraal voor Paarden

Cranio Sacraal therapie is een veilige, zachte en effectieve manuele therapie die werkt door de zelfgenezende mechanismen van het lichaam te vergemakkelijken om de negatieve effecten van stress op het centrale zenuwstelsel te verwijderen of te verminderen.

Cranio Sacraal therapie is ontwikkeld door een humane osteopaat, ruim 100 jaar geleden. Er zijn uitgebreide studies uitgevoerd naar de voordelen van deze vorm van bodywork en met verbluffende resultaten bij mensen. Sindsdien wordt deze toegepast op dieren, waaronder paarden en honden. Er werd ‘ontdekt dat er een voorspelbare stroom was. Deze stroom kan je zien als een ‘gofl’ en wordt door de CS beoefenaard beschouwd als de derde polsslag van het lichaam, vergelijkbaar met de hartslag en de ademhaling. Het uitgangspunt is dat de hechtingen die de botten van de schedel verbinden, zijn ontworpen om subtiele bewegingen mogelijk te maken. Er is een verband tussen de beweging van deze botten en aanverwante weefsels: cerebrospinale vloeistof, het centrale zenuwstelsel en het heiligbeen.De derde polssag moet vrij stromen via de cerebrospinale vloeistof van cranium naar sacrum. Het centrale zenuwstelsel en dus de craniosacrale stroom, wordt echter negatief beïnvloed door:

 • Letsel of trauma (aan hoofd, ruggengraat of achterhand)
 • Stress of negatieve emoties
 • Toxiciteit
 • Normaal verouderingsproces

Beperkingen in de stroom leiden tot een onbalans van het totale systeem. Onevenwichtigheden kunnen leiden tot een of meer van de volgende symptomen en/of aandoeningen:

 • Cribbing en weven
 • Hoofd schudden / woelen
 • Staart wringen
 • Tinnitus
 • Verstopte traankanalen
 • TMJ (als gevolg van slecht bit of slechte tandverzorging)

Cranio Sacraal therapie maakt de beperkte beweging in de botten van de schedel, de wervelkolom en het bekken vrij. Door het centraal zenuwstelsel te manipuleren en de optimale stroom te beïnvloeden en te herstellen, kan deze therapie het evenwicht herstellen.

Cranio Sacraal therapie lijnt de skeletstructuur opnieuw uit en ontspant het dier. Het kan trauma en negatieve emoties loslaten en het zelfgenezend vermogen van het lichaam verbeteren. Cranio Sacraal therapie omvat een subtiele, praktische stimulatie. Het is heel zachtaardig en subtiel. Toch is de impact groot op het dier. In tegenstelling tot bodywork bij mensen is er geen placebo-effect bij dieren. Ze leven in het heden en hebben geen verwachte resultaten wanneer ze een behandeling ondergaan.

Deze tweedaagse cursus wordt gegeven op locatie bij Valley of Angels (Sandra Boers)

Data: nog in te plannen

Locatie: Valley of Angels

Kostprijs: 340 euro (incl.btw) – inschrijving is in orde bij betaling
Inbegrepen: syllabus, koffie, thee, water en versnaperingen

Schrijf je hier in 

 

Stretching bij paarden

We horen het zo vaak …. Stretch je spieren voor en na het sporten. Maar ben je ooit gestopt met denken dat dit ook voor je paard geldt? Je paard zijn spieren hebben aandacht nodig om gezond te blijven.

De spieren van een paard kunnen strak, stijf, pijnlijk of gespannen zijn. Het strekken van de spieren is een belangrijk onderdeel van het handhaven van de algehele spiergezondheid. “We denken niet genoeg na over blessurepreventie. Door het paard op te warmen en het vervolgens wat rekoefeningen te doen, kunnen we het bewegingsbereik vergroten en het paard in staat stellen om vloeiender en naar beste vermogen te presteren.

De voordelen van het veilig en effectief stretchen van de spieren zijn:

 • Helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit en het bewegingsbereik (waardoor het paard optimaal kan presteren
 • Helpt blessures te voorkomen door het ondersteunende weefsel te versterken en te helpen beschermen tegen spierspanning en peesverkorting
 • Helpt pijn, stijfheid en spiervermoeidheid na het sporten te verminderen
 • Helpt het paard te ontspannen
 • Je kan zo sneller mogelijke letsels opsporen en kan helpen bij het herstel van een letsel
 • Helpt om de band met je paard te verstevigen

Waarom helpt stretchen?
Spieren zijn opgebouwd uit verschillende spierbundels, die op hun beurt weer zijn opgebouwd uit spiervezels. Spiervezels hebben bundels myofibrillen, dit zijn staafachtige structuren die parallel aan elkaar lopen. Spier is bedekt met fascia, een fibreus weefsel, waaraan andere spieren zich kunnen hechten. Spieren hechten zich via pezen aan het bot.

Wanneer een spier te veel of te weinig wordt gebruikt, reageren de bovengenoemde structuren door te krimpen of strak te trekken, wat stijfheid en ongemak kan veroorzaken en de prestatie negatief kan beïnvloeden.

Stijfheid kan leiden tot letsel, wat leidt tot inactiviteit en uiteindelijk de veroudering van het bewegingsapparaat versnellen. Om soepel te blijven, moeten het bindweefsel en de spieren regelmatig worden uitgerekt. Verkorting en verstrakking van weefsel dat anders begint door zowel onder- als overmatig gebruik, waardoor ongemak wordt verminderd en het progressieve verlies van capaciteit dat gepaard gaat met verkramping wordt vertraagd.

Deze workshop wordt gegeven  locatie bij Valley of Angels (Sandra Boers)

Data: nog in te plannen

Locatie: Valley of Angels

Kostprijs: 185 euro (incl.btw) – inschrijving is in orde bij betaling
Inbegrepen: syllabus, koffie, thee, water en versnaperingen

Schrijf je hier in