Inleiding

Je eigen kruidenstempels makenKruidenstempel massage is een holistische therapie, waarbij lichaam en geest in evenwicht wordt gebracht. Deze massage krijgt meer en meer aandacht, ook in de  kynologische massagepraktijken.

De kruidenstempel massage gaat ongeveer 5000 jaar terug in de tijd, waar planten en kruiden werden ingezet voor alle individuen. Aromatherapie, massage en koken met kruiden werd gebruikt om verschillende kwalen te genezen en de geest te kalmeren. In de Thaise paleizen kregen de rijken dagelijks behandelingen om het stressvolle bestaan in het paleis aan te kunnen en soldaten kregen deze heilzame massage na terugkomst van het slagveld.

Sommigen geloven dat kruidenstempel massage voor het eerst in Thailand werd geïntroduceerd rond 200 V.C, toen de eerste boeddhistische kloosters werden gebouwd. Een andere theorie is dat het werd doorgegeven van generatie naar generatie.

Kruidenstempels worden gemaakt door kruiden, zoals kurkuma, citroengras en gember, in een katoenen doek te wikkelen en te stomen om alle werkende stoffen eruit te halen en geven zo een heerlijke kruidige geur af. Nadat de kruiden gestoomd zijn, ga je de stempels op de huid plaatsen op belangrijke energiepunten, en er wordt zachtjes mee gemasseerd in combinatie met massagetechnieken om de Qi in beweging te zetten. De warmte en de kruiden stimuleren de bloedsomloop en ontspannen de spieren. Maar de verschillende kruidensoorten hebben vaak ook nog een specifieke werking.

De Qi (Chinees voor levensenergie) zal zonder blokkades door het gehele lichaam kunnen stromen na een behandeling en door een massage toe te passen zullen gifstoffen worden afgevoerd. De hond komt in een diepe ontspanning, waardoor de geest tot diepe rust komt. Vandaar dat ontspanningsmassage genezend en helend kan werken. Bedenk ook dat tijdens een massage, de hond ook emotioneel kan reageren, hij kan in een diepe slaap komen en dromen, dat is goed. Geef de hond ruimte en wees er voor hem. Het kan ook zijn dat het lichaam reageert op de massage, de hond zal na de massage meer slapen, geef dit mee aan de eigenaar. De dag van de massage worden er geen zware inspanningen meer gedaan en is de dagelijkse wandeling een gewoon plasje buiten. De hond zal misschien net meer drinken en moeten plassen, omdat er gifstoffen worden afgevoerd. Dit is goed, het lichaam heft de blokkades open gaat zelfhelend werken. Een kruidenstempel massage doe je om de zes weken, zodat het lichaam zichzelf de tijd kan geven om te herstellen.