Pijn

Om een mens te behandelen op de pijnijke plek is makkelijker dan bij honden. Wij weten dat een behandeling goed voor ons is en als de behandeling pijn doet, dan “bijten” wij ons door de pijn heen.

Bij honden ligt dat natuurlijk anders. Pijn is in eerste instantie bij honden vaak moeiijk vast te stelen, wat dat betreft zijn honden “taaie”dieren. Uit een overlevingsmechanisme laten ze niet zien dat ze pijn hebben. Dit vergt als therapeut een goed observatievermogen.

Wanneer de hond wel reageert op een aanraking door te piepen, het pijnlijke lichaamsdeel weg te tekken of te bijten, dan weten we dat het dier op die plek pijn ervaart. Een hond, in tegenstelling tot de mens, laat zich niet behadelen op de pijnlijke plek.

Je kunt dit omzeilen door het niet aangedane deel te behandelen. Voorbeeld, een hond heeft een pijnlijke rechter knie en hij wil niet dat jij eraan komt. Behandel dan de linker knie. Of wat ook kan is verticaal spiegelen. Bij een linker pijnlijke knie, behandel je de linker elleboog.